Obisk Sirarstva Čepon

Novembrska delovna sobota je bila za učence 3. razredov kot nalašč za sprehod do kozjerejcev v bližini šole. Kljub mrazu nam je bilo zaradi rahle poti navzgor kmalu toplo, poleg tega pa nas je ves čas spremljalo sonce, ki nam je prijetno božalo od vetra premražena lica. Na kmetiji nas je pozdravil “kolovodja” Sirarstva Čepon, gospod Jure, ki nam je po kratkem predahu povedal, kako skrbijo za koze in kaj vse iz njihovega mleka pridelujejo. Učenci so postavili nekaj zanimivih in nagajivih vprašanj, nato pa smo si šli ogledat stajo s kozami in prostor, v katerem predelujejo mleko v različne izdelke. Razveselili smo se degustacije kozjih sirov, mleka in jogurta, pri čemer smo ugotavljali, da imajo precej drugačen, a še vedno odličen, okus od “običajnih” kravjih izdelkov. Medtem ko smo se nekateri vračali po sladke zalogaje, so si drugi čas krajšali z raznimi igrami. Za konec smo se pridružili še odhodu koz na pašnik, potem pa prijazno pozdravili gostitelja ter se veseli in siti odpravili do šole.

Učiteljice Jasmina Glavič, Natalija Gabrijel in Anka Ažman

(tekst in fotke: Anka)