(AT)LETI, (AT)LETI V STIČNI ALI STIČANI V ZNAMENJU REKORDOV

Letos se je Osnovna šola Stična na atletskem področju tako rekoč izstrelila v višave. Zgodovinskih 11 uvrstitev na državno prvenstvo, 2 državna podprvaka, 5 šolskih, še več osebnih in skoraj en državni rekord za nameček, vsemu temu smo bili priča v iztekajoči atletski sezoni, ki je svoj vrhunec doživela na finalu osnovnih šol v Žalcu. Veliko bo povedanega o tem prazniku slovenske šolske atletike in Športa mladih nasploh. Torej že rečeno, stiško šolo je zastopalo 11 predstavnikov, prepričana pa sem, da si prav vsak zasluži poročilo kot vrhunski športniki, pa le pričnimo z najmlajšo, sistematično, lepo v vrsti »kot so hiše v Trsti.«

Perspektivna Pia Lebar, sicer članica lokalnega AK Špela, se je odlično odrezala v izredno zahtevni tekaški preizkušnji- v teku na 300 m. Mlada tekmovalka je odtekla nov osebni rekord; njena nova znamka sedaj znaša hitrih 46.71 s, kar jo je postavilo na 20. mesto.

Izvrstna mlada odbojkarica Nina Bregar je z odliko nastopila v metu žvižgača. V precej neugodnih pogojih je z daljavo 53.62 m posegla po visokem 5. mestu v državi ter se tako dokazala kot velik obet slovenske šolske atletike.

Daleč, daleeč, daleeeeeč v jamo je letela Živa Batis, na koncu je priskakala do naravnost vrhunskih 5,06 metra. Stiška sedmošolka je svoje daljave lepo stopnjevala iz skoka v skok, konkurenca je bila zares močna, tako da je njen sicer izvrsten rezultat, tudi v državnem merilu, na koncu zadostoval za 6. mesto, kar pa je šoli vseeno prinesel nov rekord in Batisovi izvrsten dosežek.

Uršula Černelč

Njena klubska kolegica Uršula Črnelč je že z nastopom na področnem tekmovanju napovedala odločen boj za kolajne, morda tudi za tisto najžlahtnejšega leska. Z drugim mestom je nekoliko zaostala za zelo visokimi pričakovanji okolice, njeno zmagovalni pohod je preprečila atletinja Slovenske Bistrice, kakorkoli, verjamemo, da bomo o tem imenu v prihodnosti še veliko slišali. Z zlatimi črkami se je podpisala tudi na nov šolski rekord med mlajšimi deklicami. Ob njenem imenu zdaj lahko preberemo čas 43.60 sekunde.

Na najdaljši tekaški preizkušnji je Zoja Peteh upala na »svoj« dan, a vse se ni izšlo po načrtih. Že začela je nekoliko prepočasi in nekako ni pokazala vsega, kar zna. Na koncu je postala 8. tekačica Slovenije. Športno in prav je, da omenimo tudi odličen tek konkurence; kar dve tekmovalki v teku na 1000 m sta tekli hitreje od državnega rekorda, toda pod laskavim nazivom državne rekorderke se je, jasno, lahko podpisala le ena.

Blaž Perko, stalen član stiške atletske odprave, se je uvrstil med najhitrejše v Sloveniji in s tem na pot v Žalec. Svoj tek je rokometaš opravil odlično; kot prvi v svoji kvalifikacijski skupini je za 60-metrsko razdaljo potreboval pičlih 7.62 sekunde, kar pa vseeno ni bilo dovolj za finale. Tekmeci v tej disciplini so vedno izredno kvalitetni, še zlasti trenirani tekači iz atletskih klubov, kljub temu pa se je Blažu uspelo uvrstiti v elitno petnajsterico.

Tudi Ajda Barna Gabrijan je že na predtekmovanjih vzbudila velike obete in pokazala, da zna presenetiti. Takrat se ji je palica prvič podrla pri 142 cm, kar ji je prineslo naslov področne prvakinje, osebni in šolski rekord. Žal na državnem tekmovanju zares ni imela sreče; trema, neizkušenost tekmovalke ter »vmešavanje« vetra so pripomogli, da je Ajda na koncu ostala brez rezultata. Zagraška atletinja se je skozi gosto sito vseh slovenskih skakalk v višino prebila tako rekoč brez treninga, kar je vsekakor dovolj zgovoren podatek o njenem potencialu.

David Skubic

Vse je na področnem tekmovanju šokiral David Skubic, ko je tam žvižgača zalučal za senzacionalnih 74.08 m, s čimer je le za meter zaostal za državnim šolskim rekordom, ter seveda krepko podrl tudi šolskega. Vse oči so bile uprte vanj pred njegovo priložnostjo v Žalcu, a neugodne razmere, nekaj smole, vse to so bila del spleta naključij, tako da je sedmošolec na koncu pristal na zanj še vedno solidnem 2. mestu. »Vsaj medalja je«, je komentiral David.

Večkrat je na urah športne vzgoje svoje kvalitete pokazal Cene Zupančič, obetaven kot suvalec krogle. Pri disciplini, kjer so pomembne praktično vse mišice ter za povrh še dovršna mera eksplozivnosti, je posegel po pravljičnem 7.mestu z odličnimi 12,52 metri. 

Čisto na koncu je sledil še zares najvažnejši obračun šprinterjev, ta združuje najboljše, značilno atletiko in najboljše iz ekipnih športov- štafeta 4x100m. Nastopili so le fantje, pa nič zato; so pa zato imeli najglasnejšo spodbudo publike. Vse ure vaj predaj in sprejemov so se obrestovale in ekipa Osnovne šole Stična se je uvrstila med 10 najboljših osmeric nog. Bravo, fantje  (Tilen Kovačič, Simon Vidmar, Nejc Ropič in Blaž Perko)!

Zasluženo smo navalili na pico, častila jo je, pozor, šola (zdrava prehrana pa to). Siti, zadovoljni in osveženi smo sedli v kombi (so fantje rekli: »Joj, kako smo utrujeni od pice!«), in o, ne, ne boste ušli moralnim litanijam. Torej: atletika je kraljica športa, nesporna ugotovitev, atletika v prevodu pomeni »tekmovati«, atletika je panoga, kjer ne gre za sodnike, temveč zate, atletika so številke in je najbolj primaren in izviren šport med vsemi. Tako, se vidimo drugo leto!

Zoja Peteh