IZDELAVA STARINSKE STENSKE URE

V aprilu in maju smo imeli delavnico tehnične ustvarjalnosti od ideje do izdelka, kjer smo izdelali čisto pravo starinsko stensko uro. Delavnica je bila namenjena nadarjenim učencem 5. in 6. razreda in je potekala v dveh delih.

Na PŠ Višnja Gora se je 22. marca in 5. aprila 2018 delavnice udeležilo 11 učencev iz podružničnih šol Višnja Gora, Krka ter Zagradec. Na matični šoli pa je 10. maja in 23. maja 2018 ustvarjalo 14 učencev.

V prvem delu smo bili v računalniški učilnici, kjer smo se najprej pogovorili o razvoju ur skozi čas ter si podrobneje ogledali okrasitve čelnih stranic. Nato smo spoznavali osnove tehniškega risanja s pomočjo grafičnega programa ciciCAD in v njem narisali čisto pravi načrt – delavniško risbo za lastno starinsko stensko uro.

Drugi del je potekal v učilnici ter delavnici tehnike in tehnologije. Tu smo se najprej pogovorili o obdelovalnih postopkih ter varnosti pri delu. Nato smo prenašali mere na vezano ploščo in s pomočjo vibracijske žage oblikovali čelno stranico stenske ure ter z vrtalnikom zvrtali luknjo. Sledilo je brušenje s pomočjo brusilnega stroja in brusilnega papirja. Ko so bili vsi robovi in stranice dobro pobrušeni, smo nadaljevali z risanjem številčnic, barvanjem in okraševanjem ur z akrilnimi barvami. Čisto na koncu smo v leseni del ure vstavili še kvarčni urni mehanizem ter preizkusili njeno delovanje.

Učenci so dokazali, da so pravi mojstri, kar prikazujejo spodnje fotografije.

Katja Tomažin, prof.