PLANINSKI KROŽEK NA DVODNEVNEM IZLETU

Kar nekaj časa je trajalo, a smo ga le dočakali, naš planinski dvodnevni izlet. Sredi aprila je bil v visokogorju še sneg, zdaj pa nam je kazalo, da bomo mokri. A 12. in 13. maja nismo niti gazili v snegu niti nismo bili premočeni do kosti, smo pa nevihto lahko spremljali na varnem pod streho Valvasorjevega doma.

Pa pojdimo od začetka. V soboto smo kot pravi planinci zgodaj vstali. Ob sedmih smo se dobili na železniški postaji v Višnji Gori in se z vlakom odpeljali v Ljubljano. Tam smo na bližnjem igrišču že malicali in se ogreli na igralih, da smo počakali na hitri vlak, ki nas je pripeljal do Žirovnice. Po kratkih navodilih vodnikov se je hoja navkreber lahko začela. Naš cilj, Valvasorjeva koča pod Stolom, se je ob opazovanju okolice hitro bližal. Na koncu smo celo pospešili, ko so nam planinci, ki smo jih srečali, zagotovili, da nas kosilo v domu že čaka. Najbolj zaslužen za to, da smo vsi z nasmehom končali prvi del pohoda, je bil vodnik Janez. S svojo pozitivno energijo je uspel pregnati misli na utrujenost, slabost in žuljave noge nekaterih otrok.

Po kosilu smo nekateri počivali, nekateri pa so pokazali, da imajo še veliko zalogo energije. Popoldne je bilo namenjeno obisku bližnje Žirovniške planine, s katere smo se vrnili tik pred nevihto. Kako je treskalo!

Pred večerjo nam je Aleš, predsednik Planinskega društva Polž, zavrtel in komentiral film o gorah. Spoznali smo tako lepo kot nevarno stran gora. Po večerji pa je s kolegoma Boštjanom in Milanom opisoval skupne planinske podvige, ki smo jih občudovali na slikah.

Po prekratki noči nas je čakal obilen zajtrk in hoja proti domu. Pot nas je vodila proti Ajdni, kjer smo si ogledali arheološko najdišče naselja iz petega stoletja. Bolj kot najdišče pa nas je prevzel prelep sončen razgled na okoliške planine (Golico imamo namen obiskati naslednje leto) in dolino med Žirovnico ter Jesenicami. Na Ajdni smo se zadržali kar nekaj časa, saj se nas je večina preizkusila v plezanju in spuščanju z vrvjo. V rokah naših vodnikov smo bili popolnoma varni.

Sledil je še spust v dolino do Završniškega jezera, kjer smo si privoščili piknik s pico. Še dobro, da je začelo deževati ravno, ko smo se z avtobusom odpeljali domov.

Pohoda se je udeležilo 28 otrok Osnovne šole Stična, z matične šole in Podružnične šole Višnja Gora; vodniki: Janez Čebular, Aleš Erjavec, Boštjan Skubic in Milan Sirk; učiteljice: Bernarda Kunstelj Lepojić, Tanja Črnivec in Darja Bregar.

Darja Bregar