Preventivna akcija Varnostni pas – vez z življenjem

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) je 12. 3. 2018 v okviru izvajanja Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa pričela s preventivno akcijo Varnostni pas, ki bo trajala vse do 25. 3. 2018. Tudi OŠ Stična se je z različnimi aktivnostmi pridružila omenjeni akciji.

Z akcijo želijo povečati delež pripetih voznikov in potnikov med vožnjo, tako odraslih kot tudi otrok, in jih seznaniti s pravilno namestitvijo varnostnega pasu. Le en KLIK!, ki ga zaslišimo, ko se pripnemo z varnostnim pasom, nam lahko reši življenje.

Po podatkih AVP se vozniki in potniki še vedno premalo zavedamo pomembnosti varnostnega pasu, znano pa je, da dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe v prometnih nesrečah. Otroci pogosto niso pripeti ali vsaj pravilno pripeti, predvsem se to dogaja med vožnjo po ulicah znotraj naselij. Pripeti morajo biti na vseh vožnjah, tudi na najkrajših. Otroci, manjši od 150 centimetrov, morajo biti ustrezno nameščeni v otroških varnostnih sedežih. Pripetost otrok se je od leta 2005 sicer povečala za kar 36 odstotkov, k čemur so zagotovo veliko prispevale tudi preventivne aktivnosti.

Naša šola že vrsto let sodeluje v projektu Pasavček. Osnovni namen tega projekta je spodbujati pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov med vožnjo otrok in tudi odraslih, ki ga slogan Red je vedno pas pripet! jasno sporoča.

Preko maskote Pasavček skušamo učitelji na različne načine vzpodbuditi pravilno in redno uporabo otroških sedežev in varnostnih pasov med vožnjo v avtomobilu, tako pri učencih kot njihovih starših. Zato naj vsi vemo, kaj je red: Red je vedno pas pripet!

Jasmina Selko