POHOD UČITELJEV OB ZGORNJEM TOKU REKE KRKE

Prvi dan težko pričakovanih jesenskih počitnic smo se učitelji Osnovne šole Stična zbrali na Podružnični šoli Krka. Letos smo dopolnili že okroglo 10. obletnico pohodov po krajih domovanja naših učencev.

Z zajtrkom in kavico so za razvajanje naših brbončic poskrbele kuharice PŠ Krka. Po kratkem jutranjem klepetu smo se odpravili na ogled šolskega čebelnjaka, ki sta nam ga razkazala g. Marjan Volaj in g. Tonček Markovič. Pot pohoda nas je vodila mimo hiše znanega akademskega slikarja Franceta Slane. Vodil nas je g. Slavko Pajntar. Pokazal nam je hiši, kjer poteka snemanje nadaljevanke Reka ljubezni. Pri Gabrovškem studencu nam je nekaj besed namenila gospa Danica Petrič. Preko Virja in polja nas je pot vodila do cerkve Sv. Jakoba v Velikih Lesah. Po izčrpnem pripovedovanju župnika Dejana Pavlina o zgodovini cerkve smo se okrepčali s sladkim pecivom in se pogreli s toplim čajem. V Malih Lesah nas je že čakal ribiški čuvaj Peter Amon in nam predstavil zanimivosti podvodnega sveta reke Krke. Sprehodili smo se čez vas Male Lese in ves čas do Podbukovja opazovali čudovite barve jesenskega gozda in poslušali šumenje reke Krke. Pohod smo zaključili pol ure za tem, ko je ura v zvoniku krške cerkve odbila 12.

Učitelje, ki so se odpravili na krajšo pot, je vodil g. Milan Globokar. Preko Trebnje Gorice so odšli do Krške jame. Tu jih je že čakal g. Slavko Pajntar in jim razkazal skrivnosti jamskega sveta. Pot so nadaljevali do izvira Poltarice, po kratkem okrepčilu pa so se vrnili v šolo.

Polni vtisov in jesenskega vzdušja smo se po dobrem kosilu razšli in šli praznikom in dopustom naproti.

Nika Bracovič Blatnik, Tončka Rajer
in Nadja Jankovič Fortuna