via benetke

»Via Benetke« je stavek, ki je napisan pod marsikatero objavljeno sliko na socialnih omrežjih učencev, ki so v torek, 6. junija, obiskali Benetke kot nagrado za uspešno delo na jezikoslovnem področju na OŠ Stična. Spremljali so nas gospod ravnatelj Marjan Potokar, učiteljici Urška Petek in Katja Sredič Rus ter učitelj Igor Rajner. Slednji je bil ta dan tudi naš vodič.

Čeprav smo morali vstati precej bolj zgodaj kot običajno in smo sprva na avtobusu izgledali zaspano, smo se precej hitro zbudili, saj smo vedeli, da nas čaka zelo zanimiv dan, še posebej za tiste, ki so bili na poti v Benetke prvič.

Že pri vožnji po italijanskih cestah nam je gospod Rajner povedal veliko stvari o Italiji in sproti preverjal našo splošno razgledanost. Tako smo izvedeli, da ima Italija približno 61 milijonov prebivalcev, da je njena površina približno 301 000 km², omenili smo njene sosednje države,  se v mislih sprehodili po italijanskih pokrajinah ter omenili njene glavne značilnosti.

Po kratkem postanku smo nadaljevali z vožnjo proti našemu cilju. Ko smo končno prispeli, smo avtobus zamenjali za turistično ladjico. Ta nas je odpeljala na enega od tamkajšnjih otokov, Burano. Burano je poznan po svojih izjemno slikovitih hišah, vsaka je namreč drugačne barve in okrašena z rožami. Na tem otoku smo se najprej skupaj sprehodili, si ogledali cerkev, glavni trg in se skupaj slikali na enem izmed mostov. Nato pa smo učenci dobili nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za hrano, nakup spominkov in seveda fotografiranje tega slikovitega mesta.

Kmalu smo se morali odpraviti naprej, in sicer na otok Murano. Otok Murano je predvsem poznan po izjemnih izdelkih iz stekla. Več kot 40 družin tu še danes vodi steklarske delavnice in tudi mi smo si lahko ogledali eno izmed teh – Vetreria Artistica Colleoni. Tu smo si pogledali, kako izdelajo različne steklene izdelke, npr. steklenega konjička, vazo … Kasneje smo lahko stopili tudi v njihovo prodajalno in videli, kakšni izdelki so tam. Za tem ogledom smo se še na kratko sprehodili po otoku, na enem izmed trgov smo videli tudi prekrasno stekleno skulpturo.

Nato pa smo se z ladjico odpravili naprej do mesta, na katerega smo čakali – Benetke! Najprej smo si ogledali slavni Most vzdihljajev. Ta povezuje Doževo palačo ter enega najhujših zaporov, kjer so bili zaprti zločinci. Iz zapora je uspelo pobegniti le enemu človeku, Casanovi. Most pa je svoje ime dobil zato, ker so tu zaporniki lahko zadnjič vdihnili svež zrak, preden so jih zaprli.

Takoj po prečkanju mostu smo se znašli pred Doževo palačo, torej krajem, kjer so živeli in delali doži, ljudje, ki so približno tisoč let vodili Benetke.

Pot nas je nato vodila do Markovega trga, kjer smo videli dva stebra. Na vrhu prvega stoji kip sv. Teodorja, prvotnega zavetnika Benetk, ki na stebru stoji na egipčanskem svetem krokodilu. Na drugem stebru pa je lev sv. Marka, zaščitnika Benetk. Na trgu stoji tudi 98 m visok zvonik, ki je bil zgrajen v 10. st. Na začetku 20. st. se je zrušil in vzel življenje čuvajevi mački. Zvonik so zatem ponovno zgradili v obliki, v kateri je še danes. Videli smo lahko tudi baziliko sv. Marka, glavno beneško katedralo, zgrajeno v beneško bizantinskem slogu. V preteklosti je služila kot doževa osebna kapela.

Nato smo se odpravili proti mostu Rialto. Tu smo znova dobili nekaj prostega časa. Nekateri smo ga izkoristili za preizkušanje italijanske pice, spet drugi za nakup spominkov in slikanje. Vmes je naš ogled zmotil rahel dež, a nam ni pokvaril vzdušja.

Še malo smo se sprehodili po beneških uličicah, si sproti ogledovali različne trgovine in za konec naredili še skupinsko fotografijo na Markovem trgu. Odpravili smo se nazaj proti ladjici, ki nas je odpeljala do avtobusnega postajališča.

Pot domov je bila mirna, spremljal jo je dež. Vseeno pa so bila pozitivna doživetja tega dne razvidna iz glasnega govoričenja in smeha, ki se je razlegal po celem avtobusu.

Dan se nam je vsem zapisal v lepem spominu in za tiste, ki smo letošnje šolsko leto zadnje leto na OŠ Stična, je bil definitivno prekrasen zaključek osnovnošolskega izobraževanja.

Hvala vsem organizatorjem izleta za čudovit in poučen dan v Benetkah!

 

Nataša Lukić, 9. b

 

Izlet v Benetke je bil zelo zanimiv. Najbolj so mi všeč pisane barve hiš, saj te spravijo v dobro voljo.

Tija Dobrić

Dan je bil fenomenalen. Učitelj Rajner je preveč govoril.

Mark Česnik

Bilo je super, še posebej izdelovanje stekla.

Žan Zupančič

Na nagradnem izletu mi je bilo zelo všeč, predvsem bazilika sv. Marka, ki je bila poslikana s čudovitimi freskami.

Barbara Kocmur

Na izletu sem maksimalno uživala, predvsem pri gledanju barvitih hiš in gondol.

Adela Horvat

 

Dan v Benetkah je bil odličen, sploh ko smo se sami sprehajali.

Jan Kušar

 

Bilo je zabavno. Veliko novega sem se naučila.

Lana Ramšak

 

DOBRO JE BILO!

Patricija Germ

Benetke so mi zelo všeč, saj so zelo zanimivo mesto. Zanimivo mi je bilo, ko smo poslušali o problemih, s katerimi se soočajo ljudje, ki živijo v Benetkah.

Neja Planko

Bilo je zelo v redu, a bilo je predaleč. Gospod Rajner bi lahko manj govoril. Izgubil sem ves denar. Pogrešal sem Joži.

Nejc Zupančič

Bilo je zanimivo, ker smo šli iz Slovenije, in kul, ker smo zamudili pouk.

Naomi Šav

 

Bili smo na treh otokih, a meni je bil najbolj všeč Burano. Polno pisanih hiš je bilo tam in otok je prijazen na pogled. Murano je tovarniški otok, tam so predvsem znani po svojih umetninah iz stekla, vseh velikosti in oblik. Pri Benetkah pa so bili pri vsem tem najboljši trga ob obali in mostovi.

Kaja Zupančič

 

Bilo mi je všeč, ampak sem malo več pričakovala.

Kaya Gačnik

Zgodaj zjutraj smo vstali, da bi v Benetke odpotovali, z ladjico smo tja odpluli, z visokimi cenami so nas zasuli, veliko stvari smo videli, domov pa prišli izmučeni.

Ana Valič

Bilo mi je všeč. Izlet v Benetke me je presenetil, saj nisem pričakovala tako lepih barvastih hiš v Buranu. Zgodovina mesta mi je bila zanimiva in tudi sama arhitektura mi je jemala dih.

Alja Štaudohar

Bilo mi je všeč, ker smo imeli veliko prostega časa, lepo vreme itd. Ker sem Benetke že obiskala, mi je bil še bolj všeč otok Burano, ker je bil zelo barvit.

Ajda Blaževič Arko

Najboljši del je bila vožnja z ladjico.

Nika Sekirnik

V Benetkah in na otokih smo zelo uživali in se zabavali. Raziskovali smo mesto in ga spoznavali.

Urška Novinc Čeferin

Odšli smo na 3 otoke v Beneški laguni. Najboljše smo se imeli, ko smo se lahko potepali sami.

Ema Adamlje

Izlet je bil zelo zanimiv in zabaven. Ob odličnem vodenju smo se naučili veliko novih stvari in si tako še bolj razširili obzorje. S svojo barvitostjo me je najbolj navdušil otok Burano, v spominu pa mi bo zagotovo ostala tudi delavnica steklenih izdelkov.

Maša Omahen

Bilo je super, zabavno in mogoče malo utrujajoče. Veliko smo se naučili, predvsem o Benetkah ter navadah ljudi.

Erik Kastelec

Bilo je super in zelo zabavno.

Luka Omerzo

Men je blo ful dobr.

Elizabeta Valič, 9.b

V Benetkah je bilo čudovito, prekrasno. Mislim, da je to eno najlepših evropskih mest.

Andraž Golob

Bilo je zabavno in poučno, ker smo se naučili veliko novega.

Lan Grbac

Bilo je zelo lepo. Spoznali smo in videli veliko lepih stvari. Najbolj mi je bila všeč legenda o Mostu vzdihljajev in otok Burano, saj so tam zelo zanimive in barvne hiše. Zelo mi je bil všeč tudi njihov sladoled.

Milica Sekulić

Bilo je lepo, zelo mi je bilo všeč. Obiskali smo dva otoka in videli veliko znamenitosti.

Lana Plevnik

V Benetkah je bilo zabavno in poučno.

Tilen Slapničar

Bilo je fantastično. Želela bi si, da bi šli večkrat s šolo na takšno ekskurzijo, poleg tega pa je bilo poučno in predvsem zabavno.

Klara Mestnik 8. z

Bilo mi je zelo všeč. Uživala sem v ogledovanju barvitih hiš in pa tudi v samostojnem sprehajanju po ulicah.

Ema Vrabič 7. a z

Izlet se mi je zdel poučen, hkrati pa zanimiv ter zabaven. Najbolj so mi bile všeč barve na hišicah po Benetkah ter samostojno sprehajanje po ulicah.

Patricija Strmec 9. z

Zelo dobro, veliko novih informacij, zanimivo vodenje ter dobra družba. 

Nika Kaurin 9. z

Vsi otoki so bili super.

Zoja Jernejčič 7. a.z

Bilo je super in izvedeli smo veliko novih informacij o tujini.

Ema Koščak 8. z

Izlet je bil super, saj smo imeli veliko prostega časa.

Janez Meglen 9. z

Izlet je bil v redu.

Danijel Meglen 9. z

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *