KROŽEK RDEČI KRIŽ

Letošnje šolsko leto imamo na naši šoli nov krožek – Rdeči križ. Ne samo da dajemo pri krožku poudarek humanitarnosti, medsebojni pomoči in spoštovanju drugačnosti, učimo se, da moramo pomagati drugemu tudi takrat, ko pride do nesreče. Najtežje je, ko moramo pomagati ljudem, ki imajo težko poškodbo ali so v življenjski nevarnosti. Takrat zelo težko zberemo pogum, premagamo strah in ohranimo trezno glavo. Prav zato je tako pomembno, da so otroci že zgodaj seznanjeni s tem, da se nesreče dogajajo, kaj so vzroki in posledice nesreč ter kako lahko hitro in učinkovito ukrepajo.

Na urah krožka smo spoznavali osnove prve pomoči, tako teoretično kot tudi praktično. Novembra so nam prikazali reševalci in bolničarji Rdečega križa Grosuplje temeljne postopke oživljanja. Vsi otroci so lahko praktično preizkusili oživljanje odrasle osebe, otroka, dojenčka, kako uporabimo defibrilator v primeru srčnega zastoja ter kako položiti človeka v položaj za nezavestnega. 

6. prila smo imeli lokalno preverjanje osnovnošolskih ekip v prvi pomoči. Tekmovale so tri naše ekipe. Najprej so morali tekmovalci svoje znanje pokazati pisno, nato pa še praktično. Posamezne ekipe so morale oskrbeti poškodovanca s hudo krvavitvijo, epileptičnim napadom, zvinom gležnja, krvavitve iz nosu, migrenskim glavobolom in zlomom podlakti. Po vsaki opravljeni nalogi jih je ocenila komisija Rdečega križa, s katero so nato analizirali napake. Kljub temu da so naši otroci stari komaj osem do enajst let, je ena ekipa zasedla drugo mesto, druga pa tretje. Iskrene čestitke našim tekmovalcem! Iskrene čestitke tudi zmagovalcem iz OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični ter vsem, ki ste se tekmovanja udeležili. Vsi ste zmagovalci predvsem zato, ker ste se pridružili ekipam in se s tem odločili pomagati sočloveku.

Obenem bi se zahvalila vsem, ki skrbite, da lahko svoje znanje izpopolnjujemo na urah krožka, za praktične prikaze vaj, za materialno in prostorsko podporo ter predvsem da nam stojite ob strani: Območnemu združenju Rdečega križa Grosuplje, sodelavcem in vodstvu šole ter staršem naših učencev.

Mentorica krožka: Natalija Gabrijel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *