Dan pred 8. februarjem – rezervirano za kulturo

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika je na OŠ Stična edino, ki pod eno streho zbere vse enote naše šole – od matične do vseh šestih podružnic. To je tudi ena izmed priložnosti, da se pred velikim občinstvom predstavi vsaj del naše bogate šolske kulturne produkcije. Ob dejstvu, da ima športna dvorana OŠ Stična novo pridobitev – projekcijsko platno, ki omogoča visoko kvalitetno predstavitev fotografij, posnetkov in drugega koristnega materiala, smo se s prireditvijo z naslovom Besedne igre sprehodili skozi prostor in čas. Princesa Kultura, ki je z zanimanjem spremljala program, in filozofsko razpoloženi slikar sta velikemu živemu odru dajala svojevrsten umetniški pridih.

Lepo je, ko se zasliši slovenska himna. In še toliko lepše, ko jo zapoje skoraj 300 otrok iz širokega pasu ivanške občine. In potem smo se od mrzle zime, ki so jo predstavili učenke in učenci PŠ Stična, ob pomoči prijateljev s PŠ Muljava, podali v deželo kulture, ki so jo predstavili višnjanski polži – kot se radi sami poimenujejo učenke in učenci PŠ Višja Gora. PŠ Krka nas je s pravo ribiško ladjo popeljala na morje, PŠ Ambrus pa nasula jesenskega bogastva in hvaležnosti.

Za predah med glasbeno-pevsko-plesno-instrumentalnim preletom nad našimi šolami je poskrbel ravnateljev nagovor. Beseda zaupanje je postala letošnje vodilo, ki ga pod projekt Rastoča knjiga slovesno zapišemo in poskušamo uresničevati. V vseh smereh. Zaupanje do sebe, medsebojno zaupanje, zaupanje v moč izobraževanja in še bi lahko naštevali. Kot pika na i temu zaupanju pa so sledile podelitve letošnjih Prešernovih priznanj. Med učiteljicami sta bili letos nagrajeni Andreja Lapanja in Vanja Peček Janoš. Z velikim veseljem pa se je okrog ravnatelja Marjana Potokarja in podžupana Tomaža Smoleta zbrala skupina devetošolk in devetošolcev, ki so prejeli priznanje za večletno kulturno udejstvovanje na OŠ Stična. Ugotavljamo, da svet napreduje zaradi presežkov posameznikov, ki ustvarjajo in raziskujejo. Letošnji Prešernovi nagrajenci so: Daniel Sami Blažič, Leyla Hassaballa, Manca Kepa, Ina Marinčič, Klara Pečnik, Lana Benčan, Nataša Lukić, Maša Omahen, Neža Okorn, Elizabeta Valič, Brina Dolores Omahen, Marko Posavec, Katja Srebernjak, Rok Horvat, Nina Miklič, Mark Česnik, Barbara Kocmur, Nika Japelj.

Po spominski fotografiji pa smo se sprehodili do Zagradca, kjer sta nas v luči umetnosti pozdravila mladinski in otroški pevski zbor. Potem smo obudili spomin na izjemni jesenski dogodek z naslovom Za lepši svet, kjer smo kulturo oplemenitili z dobrodelnostjo. Osrednjo besedo stiške abecede odličnosti sta predstavila otroški zbor matične šole in šolska folklorna skupina. In slednjič smo skupaj z učenkami in učenci PŠ Muljava in PŠ Stična zdrsnili v zeleno pomlad. Pred širokim odrom smo sestavili mavrični napis K U L T U R A. Princesa je oživela, slikar ji je podal violino in tristoglava množica je ob Brinini violini, aplavzu občinstva in projekciji panoramskih slik krajev našega šolskega okoliša zapela pesem Moja dežela. Po priklonu vseh glavnih akterjev prireditve se je kulturni večer iztekel ob prijaznem pomenku in srečanju s prijatelji.

Dragica Šteh in Jožica Knez