CŠOD Burja, 7. a

Četrtek, 1. 12. 2016

Skupine so zakrožile do konca. Vse tri so torej našle piranske znamenitosti, z vsemi čuti doživele primorsko eko kmetijo in v Burji izboljšale samopodobo. Najlepše pa je opazovati, kako na novo zgrajeni prisrčni odnosi med otroci izvečejo iz vsakega najboljše. Kdor je ob prihodu preklinjal, tega ne počne več. Najstniško nerganje nad dejavnostmi je nadomestilo navdušenje in previdno resnobnost ob neznanem je z obrazov pregnal širok nasmeh. Zvečer so tekmovali v tematskem kvizu, ki so ga sestavili sami, potem pa so večer preživeli, kot so želeli. Malo plesali, malo klepetali in se malo igrali. Sicer pa, največ bodo povedali sami, ko pridejo domov. To bo predvidoma malo pred 15. uro.

Sreda, 30.11.2016

Nekdo nam že ves dan manjka in vsi smo si oddahnili. Burje nimamo več, sonce je pa še kar z nami.  Skupine vsak dan krožijo, iz Pirana na eko kmetijo, se menjavajo pri peki rib in socialnih igrah. Še vedno so glavna prijateljstva in simpatije. Te se gradijo v učnih skupinah dopoldan, tekmovalnih zvečer in sponatno ustvarjenih v prostem času. Priložene fotografije so večinoma posneli učenci sami.

»Danes sem spoznali veliko prijateljev, z njimi smo igrali nogometno tekmo. Všeč nam je bilo, ker smo bili veliko zunaj. Na koncu napornega dne so nam zvečer športne igre še polepšale naporen dan.«

Burja

»Punce so protestirale, ker smo imeli zvečer športne igre.  A na koncu smo se vsi zelo zabavali.«

Oštro

» Čohanje po loško oz. škrabanje po ivanjško med M. in M. se nadaljuje.«

Tramontana

»Ko so L.,L.,A. in E. prišle v bungalov so na tleh zagledale »ležečo Fato«. Odeja je ležala na tleh, na njej vzglavnik, pod njim neznana pižama. V rokah je Fata držala metlo in smetišnico … Na mestu glave je bila plišasta ovca, na nogah pa je imela copate. Poleg odeje sta bila postavljena dva koša za smeti. L., L., A. in E. so se začele na vso moč smejati. Poleg ležeče Fate sta stali »stoječa« in »leteča Fata«. Stoječa Fata je bila sestavljena tako: na dveh koših za smeti je bil postavljen kovček, na kovčku neznana pižama, na mesto glave je bila spet postavljena ovca. Leteča Fata je bila postavljena enako kot ležeča, samo da je bila odeja postavljena na pogradu. Po večerji je E. brala iz učbenika za španščino od K. in vse ostale smo se smejale zaradi nepravilno izgovorjenih besed. Zahvaljujemo se vsem Fatam za čiščenje.«

Levante

 

Torek, 29.11.2016

Okušamo, tipamo, gledamo in vonjamo primorska zelišča, rastline in pridelke.  Marsikdo je prvič okusil pravo oljčno olje, posušen kaki, pinjole, jagodičevke.  Z zavezanimi očmi smo prepoznavali vonje lovora, timijana, sivke, rožmarina.  Pri pouku potujemo z agnecijo Čeveljtrevel, učilnice so na prostem, sedimo na prenosnih sedalih, naslonimo se pa kar na burjo. Danes je ena skupina učencev sama očistila sardele, jih spekla na žaru in pojedla – tako, kot protokol zahteva – kar z rokami.  Obiskal nas je srnjaček in zvečer so igrali pantomimo.  Toliko se dogaja, da učitelji komaj uspemo kaj poslikati.  Za jutri so nam učenci obljubili, da bodo prispelvali tudi nekaj »best of« fotografij, ki so jih ustvarili sami.  Kljub vsemu je druženje ta glavno.  Sledi nekaj utrinkov.

L. je za lase pobožal M. in M je slikala N. N. je skozi okno prišel v kopalnico. N. se je zaljubil v osebo iz bungalova T.

Tramontana

 

Bilo je zabavno, nekateri smo odšli na pohod, nekateri pa na ekološko kmetijo. A. in K. sta bili na večernem sprehodu. Učili sta se in reševali delovni zvezek. (!!!) Zvečer smo se igrali pantomimo, bilo je zelo zabavno. M., L., L., A. In E. so se s fanti iz druge šole pogovarjale skozi okno. K. in druga A. sta odšli v jedilnico brati učbenik španščine, ker jima sprehajanje sem ter tja po bungalovu ni všeč.

Levante

 

Večer je bil zabaven, ko smo igrali pantomimo. Med pohodom do Pirana smo imeli veliko časa za pogovarjanje.

Oštro

 

Zelo smo uživali, ko smo sardelam trgali glave, jih čistili, pekli in s slastjo pojedli. Nekateri smo na eko-kmetiji spoznavali oljke, drugi pa so hodili do Pirana, kot se nam je zdelo, cele 4 ure. Bilo je mrzlo, ampak zanimivo, saj smo si izmerili srčni utrip. Nekaterim je bila najbolj všeč pantomima.

Burja

 

Ponedeljek, 28.11.2016

Živijo!  Najbolj razburljiva novica je, da imamo za ta teden 28 novih sošolcev in sošolk iz Loškega Potoka. Za fante je brca v žogo univerzalen način navezovanja stikov, dekleta pa v skupinah bolj hodijo na oglede.  Zaenkrat kaže, da bo družba super.  Drugorazredne novice so sonce, burja, lepi bungalovi, krasna okolica doma, odlično kosilo, večerja in nočni pohod po romantično osvetljeni obmorski poti do Portoroža.

»Super je. Najprej nam je vodja povedala pravila in dolžnosti, potem smo se namestili po sobah. V skupinah smo se gibali, pogovarjali in računali. Zvečer smo šli na dolg sprehod do Portoroža.«

 Tramontana

»Igrali smo nogomet proti loškim fantom in smo izgubili, ker so bili boljši. Skoraj polovico jih trenira nogomet. Večerni sprehod je bil dolg in zabaven, saj smo se veliko pogovarjali. Škoda, da ni bil podnevi. Všeč nam je bližina morja in čist morski zrak, škoda le, da se ne moremo kopati.«

Oštro

»Že danes se je zgodilo veliko zabavnega, saj se je M. z druge šole zaljubil v E., ki danes praznuje 12. rojstni dan. L. In E. sta trkali na sosednji bungalov. Nekaj časa smo čakale na odgovor in potem smo le zaslišale trkanje nazaj. Naše trkanje s fanti iz sosednjega bungalova je trajalo vsaj 10 minut.«

Levante

»Za uvod smo poslušali dolgočasno predavanje o pravilih. Čeprav izgubljamo pri nogometu, ker ga večina fantov s sosednje šole trenira, postajamo prijatelji. Počasi se učimo tudi njihovih imen. Prijetno smo presenečeni nad lepo urejenimi sobami. Pojedli smo dobre makarone. (Enemu fantu iz Burje je všeč K., ker »ima zelo lepe oči.«)

Burja