Potujemo skozi čas

V juliju in avgustu sta izšla še dva etnološka časopisa Potujemo skozi čas, in sicer v okviru zgodovinskega krožka, ki ga je na OŠ Stična vodila Zlata Kastelic, prof.

potujemo9-1 Prvi nosi naslov ” Ena stara resnica je, da žena pri hiši tri ogle podpira.” Rdeča nit vsebine časopisa je ženska, ki v hiši “tri ogle podpira”, naj bo to pri delu ali zabavi, obdarovanju, organizaciji trenutkov, ki ostanejo za vedno v spominu, vzgoji otrok … Pridružili smo vsebine z etnološkega raziskovalnega tabora z naslovom Ob pustu so zrele neveste, ob postu pa preste, ki je potekal v februarju 2016 v Ambrusu.
potujemo9-2 Drugi etnološki časopis Noč knjige in Po poteh Jurčičevih literarnih junakov je tudi vezan na raziskovalno dejavnost, ki je v aprilu 2016 na naši šoli potekala kar dva dneva. V petek, 22. aprila, smo že popoldne začeli z gledališkim maratonom. Nadaljevali smo z dejavnostmi, povezanimi z Jurčičem in njegovimi literarnimi deli, s pripovedmi iz starih časov, z miti in legendami iz knjige Krvapivc, učenju pisave “po starem” … Nekaj posebnega je bila seveda noč, ki jo je v šoli prespalo kar 56 otrok.

Program drugega dne je bil izjemno pester, od ogleda arheoloških izkopanin na Muljavi, Jurčičevine, etnološkega muzeja Nose v Gorenji vasi, šolskega muzejčka na PŠ Muljava, cerkve na Muljavi, samostana v Stični, jedi v Obrščakovi gostilni …

“Zvezdi” večera in dopoldneva sta bila vsekakor Jurčičeva junaka Helena in Vilibald.

Zapisala: Zlata Kastelic, prof.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *