Pobeg v preteklost na PŠ Muljava

Učenci in učenke PŠ Muljava smo se sončno petkovo popoldne odpravili raziskovat daljno vaško zgodovino. Pri cerkvi Device Marije Vnebovzete potekajo arheološka izkopavanja, kjer so arheologi našli pokopališče, za katerega sklepajo, da je nastal v času starih Slovanov. Izkopavanja so se začela v mesecu aprilu in bodo predvidoma trajala do konca maja. Na tem mestu bo v prihodnosti stal novi del muljavskega pokopališča.

Na ogled najdišča nas je povabil arheolog Sašo Porenta, ki nam ga je skupaj s svojimi sodelavci razkazal in hkrati predstavil delo arheologov. Videli smo nekaj odprtih grobov, v katerih so bili ostanki pokojnih. Na podlagi lege ostankov v grobu (vzhod—zahod) sklepajo, da so bili pokopani v času, ko so na tem področju živeli Slovani. Izvedeli smo, kako arheologi vedo, kje kopati (po temnih lisah na zemlji) ter kako natančni in previdni morajo biti pri izkopavanju ostankov, da jih ne poškodujejo. Pokazali so nam tudi najdene male predmete, od raznih obročkov, do zaponk in drugih okrasnih predmetov.

Z ogledom najdišča smo spoznali delček muljavske daljne zgodovine, ki nam je bila do zdaj zakrita. Hvaležni smo arheologom, da so nas sprejeli medse, in ponosni na bogato kulturno dediščino.

Polona Strmole