Rodna zemlja

Učenke in učenci sedmega razreda so se v lanskem šolskem letu udeležili natečaja za najboljši prikaz življenja rastline, ki ga je organizirala Kmetijska zadruga Stična, Ivančna Gorica v sodelovanju z Deželno banko Slovenije, gospodom Leopoldom Severjem in revijo Klasje ter našo šolo.

Natečaj je predstavljal zaključni del naravoslovnega dne z naslovom Naša rodna zemlja, katerega  osrednja tema so bile rastline in njihov pomen za človeka in naš planet.. Naravoslovni dan je bil izveden v Vrtnem centru v Ivančni gorici na Gregorjevo, ko se »ptički ženijo« in »zemlja prebuja«. Ta dan pomeni začetek dela na polju. Tako smo spoznavali zemljo, gnojila, kamnine, semena, sadike in sajenje rastlin, pomen čebelarstva ter zgodovinski razvoj kmetijskega orodja in ostalih pripomočkov, ki jih potrebuje kmet pri svojem delu. Dan smo zaključili s sklepom, da ne ljudje ne celoten planet, kot ga poznamo danes, ne moremo preživeti brez rastlin. Zato bomo skušali rastline gojiti tudi sami. V ta namen smo vsi dobili v dar sadiko rastline, da jo bomo doma posadili in zanjo skrbeli; rezultate svojega dela pa kar se da lepo in nazorno v pisni in slikovni obliki predstavili v okviru zgoraj omenjenega natečaja.

Najboljši izdelki so bili nagrajeni.

Za svoj izdelek so:

  • prejeli denarno nagrado, ki jo podeljuje Deželna banka Slovenije v sodelovanju s kmetijsko zadrugo Stična: Ines Medved, 7. r. VG, Anita Košak, 7.a, Klara Nograšek, 7.b,  Uroš Vidmar, 7.c.
  • prejeli praktične nagrade: Eva Miklavčič 7.r. VG, Maja Zavodnik, 7.r. VG, Neža Gnidovec, 7.r. VG, Zala Bregar, 7.a, Adriana Golub, 7.b in Metka Kralj, 7.b

Slavnostna podelitev nagrad je potekala na matični šoli v Ivančni Gorici v petek, 11. 12. 2009.

Na podelitvi so bili prisotni vodilni predstavniki vseh institucij, ki so sodelovale pri organizaciji.

Ivančna Gorica, 11. 12. 2009

Zapisali: Jožefa Zajec in Ana Šimac

solskiEOSJESEN2009 220

Image 1 of 15