16. oktober – svetovni dan hrane

16. oktober je bil za Svetovni dan hrane proglašen v spomin na 16. oktober 1945, ko je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO).

Na ta dan naj bi se ljudje zavedli pomena hrane, zdrave in uravnotežene prehrane. Ponovno naj bi se spomnili spoštljivega odnosa do hrane. Če kruh pade ti na tla, poberi in poljubi ga. Star slovenski pregovor – po katerem so se ravnali še naši dedki in babice.

V revnih deželah (npr. Afriške države, južnoameriške države, …) je še dandanes premalo hrane, prihaja do podhranjenosti in do bolezni povezanih z nepravilno prehrano. Raziskave ocenjujejo, da danes približno 800 milijonov otrok in odraslih trpi za kronično lakoto. Na osnovi raziskav FAO pa se ocenjuje, da bo leta 2030 svet potreboval kar 60% več hrane kot danes.

razstaveoktober2009 001 razstaveoktober2009 029 razstaveoktober2009 039 razstaveoktober2009 061

Letos svetovni dan hrane spremlja geslo: »Kmetijstvo in medkulturni dialog«. Na šoli smo se zato odločili, da bomo predstavili kmetijo Erjavec. Tako je v avli šole pripravljena razstava iz svežega sadja (jabolka, hruške), suhega sadja (olupljeni in neolupljeni krhlji jabolk in hrušk), marmelad (malinova, figova, marelična, slivova), jabolčnega kisa (navadnega jabolčnega kisa, kisa z zelenjavo in kisa z okusom česna) in jabolčnega soka. Vsi izdelki kmetije Erjavec so lični na pogled, še bolj pa so okusni.

Zapisala: Jožefa Zajec